Sail into
an Ocean
of Adventure

Walvissen

Tijdens uw zeilreis met de Antigua wordt u overstelpt met geweldige ervaringen die u worden geboden door moeder natuur. Tot een van deze schoonheden behoort ongetwijfeld het spotten van de imposante walvissen die in de Arctische wateren leven. Van de welbekende Orka's tot de bultugwalvis, allen zwemmen ze in de onderwaterwereld onder de kiel van de Antigua.


Orka
Orka's zijn gemakkelijk te herkennen aan hun onderscheidende kleur en prominente rugvin. Deze zoogdieren hebben een zwart-witte kleur, waarbij vooral de zwarte kleur domineert op de rug. Verder hebben ze een witte ooglap en witte vlakken op hun buik, die omhoog vegen langs de zijkant van het lichaam tussen de rugvin en de staart. Ook zijn Orka's herkenbaar aan hun grijze 'zadel' achter hun gekrulde rugvin.
Qua grootte winnen de mannetjes het van de vrouwtjes. Ook de driehoekige rugvin van een mannelijke Orka ook hoger dan die van zijn vrouwelijke soortgenoot. De lengte van een mannelijke Orka is tot wel 9 meter, met een gewicht tot 5.500 kg. Een vrouwelijke Orka heeft een lengte tot wel 7,7 meter en een gewicht tot 3.800 kg. De kalveren van de Orka's zijn bij hun geboorte ongeveer 2,3 meter lang en tot 200 kg waar. Qua uiterlijk zijn de kalveren gelijk aan hun ouders, al zijn sommige kleuren minder helder dan die van hun volwassen soortgenoten. 

                                                                                       Orca

Potvis
De potvis is de grootste tandwalvis uit de walvissenfamilie. Mannetjes van deze walvissoort kunnen een lengte tot ongeveer 17 meter bereiken, vrouwtjes worden maximaal ongeveer 12 meter lang. Potvissen zijn donkergrijs van kleur en hebben een bult op hun rug in plaats van een vin. De huid van de potvis is gerimpeld om de warmteregulatie van deze dieren te maximaliseren. Het vierkant ogende hoofd van de potvis beslaat ongeveer een derde van de totale lichaamslengte. Het bekende s-vormige blaasgat van deze zoogdieren zitten ver voor op hun hoofd. Het gebit van deze potvis bevat ongeveer veertig tot vijftig tanden, welke alleen aanwezig zijn in de onderkaak.

                                                                                          Potvis

Bultrugwalvis
Bultruggen zijn overwegend grijs, met een witte verkleuring aan de onderkant van hun vinnen, flippers en buik. De flippers zijn erg karakteriserend voor de bultruggen, omdat deze enorm lang zijn. De totale lengte van de bultrug is tot wel 15 meter.
Bultruggen zijn erg actieve dieren, ze slaan vaak met hun flippers en vinnen tegen het zeeoppervlak. Daarnaast briesen ze ook vaker door hun blaasgat dan familieleden van de walvissensoort. Bultruggen voegen zich vaak samen in grote groepen en staan bekend om hun welbekende zingende geluiden. Mannetjes produceren lange series van geluiden die tijdens het broedseizoen in de winter goed hoorbaar zijn. De mannetjes herhalen hun zingende geluiden vele malen achter elkaar en laten zo een waar concert horen. Bultruggen vormen samen een hele muzikale familie die hun liedjes ook met elkaar uitwisselen. Wanneer een song veranderd, zingen alle walvissen met een afstand tot wel 5000km hetzelfde lied! Onderzoekers zijn er nog niet zeker van waarom bultruggen zingen. De meest voor de hand liggende theorie is dat mannelijke walvissen hiermee de vrouwtjes willen versieren of het territorium willen afbakenen.
                                                                                      Bultrugwalvis

Blauwe vinvis

De blauwe vinvis heeft een op het oog lang en slank lichaam, helemaal in vergelijking met andere leden uit de walvissenfamilie. De kop is plat en heeft een u-vorm. De snuit van de vinvis is zeer stomp met bovenop twee neusgaten, ofwel de bekende spuitgaten. Aan de voorkant van de spuitgaten is een bolvormige kiel aanwezig die doorloop tot aan de voorzijde van de snuit. Deze bolvorm dient als een soort spatscherm dat moet voorkomen dat er water uit de zee de spuitgaten van dit imposante zoogdier in loopt.
Mannelijke blauwe vinvissen worden gemiddeld ongeveer 25 meter lang, vrouwtjes bereiken vaak een lengte tot wel 27 meter lang. Het gemiddelde lichaamsgewicht van de blauwe vinvis is ongeveer 100.000 kilo. Kalveren van de blauwe vinvis worden geboren met een lengte van ongeveer 5 meter en een gewicht van 900 tot 1000 kilo.
Blauwe vinvissen kunnen een zwemsnelheid halen van rond de 50 kilometer per uur (!) wanneer ze een sprintje trekken. Wanneer ze langere afstanden afleggen, zwemmen deze zoogdieren ongeveer 20 kilometer per uur. Meestal zwemmen de vissen op ongeveer 13 meter diepte. Wanneer ze een echte duik nemen, kunnen ze tot wel 506 meter diep zwemmen.
In tegenstelling tot de bultrug, leven blauwe vinvissen vaak alleen of met een partner. Het is niet duidelijk hoe lang deze paartjes samen blijven, voordat ze alleen hun weg weer voortzetten. In kleine voedselrijke gebieden worden heel af en toe groepen blauwe vinvissen gespot, maar deze blijven nooit lang in deze samenstelling samen.

                                                                                            Blauwe vinvis

 

 

Contactformulier