Sail into
an Ocean
of Adventure

Tromsø

Tromsø wordt ook wel de 'poort tot de Noordpool' of het 'Parijs van het Noorden' genoemd. En dat is zeker niet voor niets! De grootste stad van Noorwegen is adembenemend mooi en een waar winters paradijs. In de jaren 20 was Tromsø het belangrijkste beginpunt voor diverse expedities naar de Noordpool. Tegenwoordig is deze stad in de winterperiode ook een zeer populaire plek om het Noorderlicht te bezoeken. Door de ijskoude nachten en de gunstige noordelijke ligging, laat het noorderlicht (ook wel aurora borealis genoemd) zich in Tromsø al bij de minste geomagnetische activiteit aanschouwen. Wanneer u op het dek van de Antigua dit prachtige natuurverschijnsel waarneemt, waant u zich in een heerlijk sprookjesachtig paradijs.

Tromsø door de jaren heen
Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat ongeveer 10.000 jaar geleden de eerste bewoners neerstreken in Tromsø. Ongeveer 300 jaar na Christus werden de eerste herkenbare stapjes in de ontwikkeling van de Scandinavische cultuur van deze stad gezet. De jaren verstreken en rond 1700 leefden er nog maar ongeveer 80 inwoners, veelal immigranten uit Finland, in dit ontdekte stukje Noorwegen. Dit veranderde snel toen er in de negentiende eeuw stadsrechten aan Tromsø werden toegekend, er musea werden gebouwd, een instelling voor een lerarenopleiding werd opgezet en er een brouwerij werd gebouwd. Niet snel daarna profileerde Tromsø zich als centrum voor de jacht in het poolgebied en als belangrijk vertrekpunt voor diverse poolexpedities.
In de tweede wereldoorlog was Tromsø de enige stad in Noord-Noorwegen die zonder enige vorm van verwoesting de oorlog wist door te komen. Doordat alles intakt was gebleven, ontstond er een grote stroom aan vluchtelingen richting Tromsø vanuit omliggende steden die wel ernstig waren verwoest door de oorlog. Dit bracht een exponentiële groei van de stad in beweging. Er kwam een brug naar het vasteland, er werd een universiteit opgericht en een luchthaven aangelegd. Met een grote toeristische trek en een inwonersaantal van circa 76000 inwoners, heeft Tromsø zich ontwikkeld naar een van de belangrijkste steden van Noorwegen.


Bezienswaardigheden
Naast het ondernemen van diverse poolexpedities en het aanschouwen van het fenomenale Noorderlicht, biedt Tromsø nog veel schoonheden die zeker het bezoeken waard zijn.

- Ishavskathedralen: Deze kathedraal staat ook wel bekend als de 'poolkathedraal'. Dit gebouw is een prachtig architectonisch hoogstandje die vanuit bijna elk punt in de stad te zien is. De ijsbergvormige kathedraal werd in 1965 gebouwd door de bekende Noorse architect Jan Inge Hovig. In de kerk is een bijzonder glazen mozaïek geplaatst, wanneer u zich in een kleurrijk schouwspel begeeft wanneer de zon hier doorheen schijnt. Naast dat deze kathedraal op gestelde tijden voor toeristen toegankelijk is, worden hier in de winterperiode ook noorderlichtconcerten georganiseerd.

- Fjellheisen-kabelbaan: De in 1961 gebouwde brengt u naar de bergrand van de Storsteinen. Deze bergrand biedt u een prachtig uitzicht over de stad en haar baaien. Wilt u liever te voet de berg beklimmen? Dat kan! Na een wandeling van zo'n 30 tot 60 minuten staat u boven aan de top.

- Het Tromsø museum: Bent u benieuwd naar het verhaal achter de stad Tromsø? Dan is het zeker een aanrader om het Tromsø museum te bezoeken. Dit museum doet de rijke geschiedenis van deze Noorse stad op interessante wijze voor u uit de doeken. Bent u klaar om u te wanen in de wereld van de Vikingen, de Sámicultuur en de Walvissenjacht?

- Het Polamuseet: De naam van het museum verklapt het al, dit museum staat volledig in het teken van het poolgebied. Hoe was, is én wordt het leven in het poolgebied? Dit museum neemt u mee op expeditie door de geschiedenis en de schoonheden van dit prachtige gebied. 

Naast bovengenoemde bezienswaardigheden, is het ook zeker aan te raden om gewoon eens lekker door het centrum van de stad Tromsø te struinen. De winterse taferelen, sneeuw, de verlichte gebouwen en de gemoedelijke sfeer laten u zich zeer zeker thuisvoelen in deze stad ver van huis.

 

 

Contactformulier