Noord-Noorwegen is één van de weinige plekken ter wereld waar men nog kan genieten van de heerlijke ongerepte natuur. Er is een zeer rijke variatie aan flora en fauna aanwezig op dit bijzondere stukje Noorwegen. Daarnaast onthullen enkele overblijfselen van de vroegere walvisjagers een groot deel van de rijke geschiedenis van deze plek.
De Antigua brengt u naar verborgen plekken in Noord-Noorwegen waar maar weinig mensen het bestaan van weten. U waant zich in een waar paradijs, genietend van de stilte, de geluiden die enkel de natuur u biedt en het water en ijs dat tegen de romp van het schip aan slaat. Overal waar u kijkt bent u getuige van een ander schilderachtig landschap.
Flora
Door de lage temperaturen en het korte groeiseizoen in dit gebied, komt deze plantengroei echter maar heel langzaam op gang. Planten in Noord-Noorwegen worden vaak niet hoger dan een kleine 10 centimeter. In de valleien, waar de temperatuur vaak iets hoger ligt, vormt zich vaak een mooi tapijt van planten en bloemen. Op Spitsbergen komen maar liefst 164 verschillende soorten vaatplanten voor, en ook diverse mossen zoals veenmos en rendiermos laten zich veelvuldig zien. Bomen zijn er natuurlijk ook, vooral de poolwilg is goed vertegenwoordigd op Spitsbergen.
Fauna
Noord-Noorwegen heeft, zoals hierboven genoemd, dus een zeer bijzondere natuursamenstelling. Dit trekt vervolgens ook een enorme diversiteit aan fauna aan. Éen uiteenzetting van dieren welke je in Noord-Noorwegen zomaar eens tegen het lijf zou kunnen lopen:
- Eland: De eland is één van de bekendste dieren die in het Noord-Noorse landschap te vinden zijn. Waar een mannetjes-eland tot wel 2.2 meter kan worden, blijft de vrouwtjes-eland wat kleiner. Met het imposante schoffel-gewei is de eland een imposante aanwinst voor de dierenwereld in Noord-Noorwegen.
- Muskusos: Een ander veelvoorkomend dier is de muskusos, welke behoort tot de runderen. De muskusos is te herkennen aan zijn enorme omvang, grote kop en brede snuit. De langharige vacht is in de zomer donkerbruin en in de winter zwartbruin, tussen april en juni verliest de muskuos de dikke wintervacht.
- Poolvos: De poolvos is onderdeel van de hondachtigen en wordt tot wel 75 centimeter lang. De vachtkleur van de poolvos is variabel. In de zomer heeft dit dier een grijzige kleur, in de winter krijgt de poolvos een prachtige blauwe gloed over zijn vacht. Verder is de poolvos te herkennen aan de ronde kop, korte oren en korte snuit.
- Volgels: Met meer dan 200 verschillende vogelsoorten is Noord-Noorwegen een paradijs voor vogelspotters. Twee van de belangrijkste vogelsoorten in Noord-Noorwegen zijn de zeearend en de papegaaiduiker. De zeearend heeft een spanwijdte van wel 2 meter en is daarmee de grootste vogel die in dit gebied rondvliegt. De gigantische omvang, de witte kop en zijn haakse snavel zorgen voor een indrukwekkende vertoning wanneer deze vogel voorbij vliegt.
De papegaaiduikers zien er erg grappig en kleurrijk uit, en worden ook wel de clownsvogels genoemd. Deze naam hebben ze mede te danken aan de karakteristieke knaloranje gebogen snavel en de witte cirkel rond de ogen. De papegaaiduikers broeden in grote groepen op kliffen en rotsen. Af en toe duikt er één enthousiast naar beneden, op zoek naar een lekker visje.
- Vissen: In en rondom de vele meren en prachtige fjorden van Noord-Noorwegen bevindt zich een geweldige vissenpopulatie. Noorwegen is het perfecte land voor de doorgewinterde sportvisser die op zoek is naar een mooie uitdaging. Zalmen, forellen, koolvissen, makrelen en enorme kabeljauwen banen hun weg door het heldere water.